Akciğer Kanserinde Erken Tanı
Tanı nasıl konulur?
Akciğer kanserinde ilk tanısal girişim göğüs hastalıkları uzmanı tarafından kişinin muayenesi ve akciğer filminin çekilmesidir. Bunu, bilgisayarlı akciğer tomografisi izler. Tüm kanserlerde olduğu gibi, kanserin doku örneklerinde gösterilmesi ve cinsinin saptanması gereklidir. Bunun için başvurulan en sık yöntem bronkoskopidir. Bronkoskopi nefes borusu ve bronşların görülmesi ve patolojik inceleme için örnek alınması işlemidir. Günümüzde son derece kolay uygulanan, güvenilir, komplikasyonu çok az olan bir tanı yöntemidir.
Bazı hastalarda histopatolojik tanı için bilgisayarlı tomografi eşliğinde akciğerdeki kitleden ince bir iğne ile örnek alınarak tanı konulması gerekebilir. Bu yöntemin de bronkoskopi gibi uygulanması kolay, güvenilir, komplikasyonu azdır. Bunun dışında, tanı için sık olmayarak bazı cerrahi girişimler gerekebilir.
Akciğer Kanserinde Erken Tanı
Akciğer kanserinde tedavi başarısı erken tanıya dayanır. İleri evredeki hastalarda yaşam süresi kısa, yaşam konforu da kötüdür. Göğüs hastalıkları muayenesi ve standart akciğer filmi ile hastaların büyük bir bölümünde erken tanı mümkün olabilir. Önemli olan hastaların hekime başvurmadaki gecikmesinin önüne geçmektir. Özellikle sigara içen bireylerin solunumsal yakınmalarını önemsemek gerekir. Bu bilincin hastalara verilmesi önemli bir eğitim konusudur.
Prof. Dr. Öner Dikensoy
Göğüs Hastalıkları Uzmanı